dimarts, 28 de gener del 2014

La llegenda dels Diables del Vi d'Alella.


"La nit de Nadal de 1982, com cada any a les 24h, les famílies d’Alella es dirigien cap a l’església del poble per celebrar el naixement del nou nat. Mentrestant, a les entranyes de l’infern, uns éssers folls es preparaven per sortir de les tenebres cap al món terrenal, enviats per Satanàs per aconseguir un beuratge embriagador d’aroma i gust exquisit.

Quan la gent joiosa sortia de missa, els carrers del poble eren plens d’una boira espessa acompanyada d’una fortor a sofre inaguantable. El Volcà de Sant Mateu havia esclatat, donant a llum diables que van omplir la plaça de festa, foc i color, al ritme d’uns tabals infernals. El Poble d’Alella va decidir obsequiar aquells éssers estranys amb unes botes de vi i part de la collita, a canvi de protegir les vinyes de la temible fil·loxera que atacava el seu apreciat fruit. Els alellencs, feliços, els batejaven amb el nom de Diables del Vi d’Alella.

Any rere any, els diables visitaven les vinyes, aprofitant la Festa Major i les Festes de la Verema, per assegurar-se que les plagues no malmetessin les collites. Fins que, el 1992, quan la fil·loxera amenaçava la verema, el Rei de les Tenebres els hi va enviar una bèstia bicèfala formada per un cap de cabra i un dimoni foll que habitava l’avern. Quan la bèstia va sortir del cràter es va servir d’una portadora de raïm com a cos per ajudar els diables a combatre la perillosa plaga. Aquest ésser diabòlic va ser anomenat “El Bitxo”.

Una nit d’estiu de 1994, mentre els Diables del Vi d’Alella rondaven per les grutes secretes que uneixen casa nostra amb el Castell de Burriac, van topar amb uns diablons que tenien moltes ganes sortir cap a l’exterior, ja que volien expressar tot allò que tenien dins les seves ànimes diabòliques. Sota la capa dels Diables d’Alella van aprendre el que era la festa, la rauxa i la disbauxa, el foc, la llum, els trons, el fum i el vi. D’ençà fins ara, els Diabòlics Anònims han estat uns fillols diabòlicament fantàstics, junts han viscut moltes experiències, fins el punt d’engendrar una única colla, compartint i estenent la ideologia del foc i les tenebres per indrets insospitables.

Des d’aleshores, cada any, els Diables del Vi d’Alella, amb força i follia, tornen a omplir els carrers i converteixen el poble en un indret on regna l’alegria, el foc i el Vi!"

Text publicat a revista Alella, núm. 325, adjunt a l'article que signo: Trenta anys dels Diables del Vi d'Alella. La llegenda situa l'any 1982 com el de la primera aparició dels diables a Alella, tot i que segons alguns testimonis - ja que no hi ha cap document escrit - deuria ser el 1983.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada