dilluns, 9 de novembre de 2015

(Re) descobrir la història i la tradició vinícola

Article publicat al Diari d'Alella d'oct. 2015

Ciutadà de l’eterna república romana, Marc Tul·li Ciceró, ens llegà una definició sobre la utilitat de la Història: Magistra vitae et testis temporum “és mestra de la vida i testimoni dels temps”. I, així, posem en valor una llarga tradició en el cultiu de la vinya en l’actual territori de la Denominació d’Origen Alella. Podem remuntar-nos a l’època ibèrica però sobretot per la seva intensitat a l’època de la Laietània romana, vinculant-se a l’assentament de les villae al camp. El vi obtingut en els centres productors laietans s’exportava via marítima en àmfores i dolies pel Mare Nostrum amb destinació a diferents mercats.
Reconstrucció de dues premses monumentals

Alella formava part del territori administrat per la ciutat de Baetulo (Badalona). Les restes romanes trobades al municipi són més aviat escadusseres tot i que just davant del nucli d’Ibars Meia, en una zona aturonada entre Alella, Teià i El Masnou, es troba un jaciment arqueològic paradigmàtic: la Cella Vinaria de Vallmora a Teià. Un celler romà (segles I aC – V dC) de grans dimensions, actualment visitable per lliure i en grups. Tan excepcional com malauradament força desconegut.
Forma part de la xarxa de Centres d’Acollida Turística de Catalunya i és de gran interès per tal de conèixer el procés de producció, emmagatzematge i distribució del vi romà. Pren rellevància l’espectacular espai de premsatge amb les majors premses romanes reconstruïdes d’Europa, una de torn i una de caragol. Dues de les sis premses que va acollir aquest centre productor de vi de 3.000 metres quadrats. L’enoturisme té un destí per visitar de primera però primer els veïns i veïnes, i els escolars, han de conèixer-lo i valorar-lo com a propi.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada