Ciutadà de l’eterna
república romana, Marc Tul·li Ciceró, ens llegà una definició sobre la utilitat
de la Història: Magistra vitae et testis temporum “és mestra de la vida i
testimoni dels temps”. I, així, posem en valor una llarga tradició en el cultiu
de la vinya en l’actual territori de la Denominació d’Origen Alella. Podem
remuntar-nos a l’època ibèrica però sobretot per la seva intensitat a l’època
de la Laietània romana, vinculant-se a l’assentament de les villae al camp. El vi obtingut en els
centres productors laietans s’exportava via marítima en àmfores i dolies pel
Mare Nostrum amb destinació a diferents mercats.
Reconstrucció de dues premses monumentals |
Alella formava part del
territori administrat per la ciutat de Baetulo (Badalona). Les restes romanes
trobades al municipi són més aviat escadusseres tot i que just davant del nucli
d’Ibars Meia, en una zona aturonada entre Alella, Teià i El Masnou, es troba un
jaciment arqueològic paradigmàtic: la Cella Vinaria de Vallmora a Teià. Un
celler romà (segles I aC – V dC) de grans dimensions, actualment visitable per
lliure i en grups. Tan excepcional com malauradament força desconegut.
Forma
part de la xarxa de Centres d’Acollida Turística de Catalunya i és de gran
interès per tal de conèixer el procés de producció, emmagatzematge i
distribució del vi romà. Pren rellevància l’espectacular espai de premsatge amb
les majors premses romanes reconstruïdes d’Europa, una de torn i una de
caragol. Dues de les sis premses que va acollir aquest centre productor de vi
de 3.000 metres quadrats. L’enoturisme té un destí per visitar de primera però
primer els veïns i veïnes, i els escolars, han de conèixer-lo i valorar-lo com
a propi.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada