dimecres, 30 de desembre del 2015

Alella lliurepensadora

Article publicat al Diari d'Alella, desembre de 2015.

Full volant d'Alella, 1887.
El poble d’Alella a més de l’estela deixada pel pedagog llibertari Ferrer i Guàrdia, declarat fill predilecte de la població, té com un actiu a recuperar un nucli lliurepensador implantat a finals del segle XIX. En aquest sentit cal fer esment a l’existència d’una escola laica alellenca que portava per nom Monturiol (en homenatge a Narcís Monturiol) entre 1887 i 1889, mantinguda per un patronat. Una escola alternativa a la gran influència religiosa en l’educació de l’època.
Per documents existents a l’Arxiu Parroquial i diferents notícies del setmanari anarquista La Tramontana, coneixem com l’any 1887 hi treballava de mestre Benito Pérez, el qui després dels exàmens públics el mes d’agost que segons sembla van generar força polèmica al poble, va signar el full volant “A los enemigos de la civilización” en el qual recriminava l’actitud integrista per part del notable Bosch i Gelpí. Uns mesos abans, al maig, ja havia aparegut un altre full volant, “Despejemos la incógnita”, denunciant-se les maniobres dels caciquistes i del rector d’Alella contra l’escola laica, signat per “Un demócrata”.
El 1889, presidia el patronat escolar V. Badias. I al maig del mateix any va tenir lloc una vetllada lliurepensadora que va motivar una denúncia del rector de l’església d’Alella contra els oradors: Josep Llunas, director de La Tramontana, el mestre laic Ramon Cartañá de Vilassar de Mar; l’alcalde i el secretari de l’agrupació lliurepensadora. La causa va quedar finalment sobreseguda. Es coneixen d’altres fulls anticlericals com els apareguts davant de l’arribada prevista dels Maristes a Alella, el 1899, que portaven un títol ben significatiu: “La peste negra en Alella”.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada