dilluns, 15 de febrer de 2016

El 44è president de la Generalitat i Alella

Article publicat al Diari d'Alella, gener de 2016.
 
Vull començar amb dues referències per tal de contextualitzar l’article. Una, els 300 anys de la promulgació del decret de Nova Planta, el 16 de gener de 1716 que, després de la derrota militar de Catalunya dos anys abans davant de les tropes borbòniques, espanyoles i franceses, posava fi a les institucions polítiques i al règim jurídic català. La segona qüestió és la recent investidura del 130è president de la Generalitat de Catalunya (el nom tradicional de Generalitat va ser recuperat el 1931 després de l’acord entre la República Catalana de Macià amb el Govern provisional de la República Espanyola; i de nou emprat després del llarg parèntesi dictatorial franquista).

I així, considero que cal conèixer i posar en valor la figura del 44è president de la Generalitat entre 1505 i 1509: Lluís Desplà i d’Oms (1444-1524), membre de la família propietària de la Casa d’Alella (Les Quatre Torres), rector d'Alella i també d’Argentona, Vilassar i Badalona (1508-1524). Desplà va ser ardiaca major de la Seu de Barcelona (1470), va encarregar diverses obres de millora a la Casa de l'Ardiaca, situada davant de la Catedral de Barcelona; també aplegà gran quantitat d’obres d’art, com ara el quadre La Pietat que encarregà a Bartolomé Bermejo l’any 1490, actualment exposat al Museu de la Catedral.

Desplà fou enterrat al mig de la sala capitular de la Seu de Barcelona, sota una gran llosa on hi figura el seu escut nobiliari. També el féu esculpir a l'antiga porta principal de la rectoria d'Alella, coincidint amb la seva reforma. Per saber-ne més podeu consultar a la biblioteca d’Alella el treball de l’historiador mataroní Joaquim Graupera, guanyador de la 1a beca de recerca històrica d´Alella, Els Desplà com a promotors d´art, o bé diferents articles del seu blog Maresme medieval.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada