dijous, 11 de juliol de 2019

69 edicions de la Travessia nedant a Badalona

Article publicat a L'Independent de Badalona, juliol 2019.

El proper 21 de juliol tindrà lloc la Travessia nedant a Badalona que arribarà a la seva edició número 69 organitzada com des del seu inici pel Club Natació Badalona. Un club que enguany fa 90 anys. La celebració de la revetlla de Sant Joan de 1929 ha perdurat en el record com la primera activitat d’aquesta entitat. Els seus estatuts van ser aprovats oficialment pel Govern Civil el 28 de maig de 1930 i l’endemà es va realitzar la primera assemblea general al local del club, aleshores una ‘gran barraca de banys’ situada al carrer d’Eduard Maristany, 93.

L’empenta associativa catalana i badalonina va caracteritzar el dinamisme de la societat civil d’aquells anys. Cal contextualitzar-lo en un període de transformació cap a la modernitat amb expressions cíviques, culturals i esportives. Unes iniciatives associatives i unes activitats que van desenvolupar-se al marge o bé com resposta a la inacció de l’Estat. Podem citar alguns exemples representatius de la vitalitat associativa local: la fundació de l’Agrupació Excursionista de Badalona (1925); el Club Natació Badalona (1929); la Penya Spirit of Badalona (1930), origen del Club Joventut Badalona; la Societat Gimnàstica de Badalona (1926) que es va fusionar amb el Badalona Club i va esdevenir la Unió Gimnàstica i Esportiva de Badalona (1931). Uns anys abans i en relació amb l’atracció pel mar i l’esport de la natació, s’havia fundat el Club Natació Pop (1918), un dels clubs fundadors de la Federació Catalana de Natació Amateur el 1921.

La travessia nedant a Badalona
La primera de totes va organitzar-la el CN Badalona l’11 d’octubre de 1931. Si observeu el número d’edicions de la prova competitiva veureu que des d’aquella data llunyana hi correspondrien moltes més, esdevenint una de les més antigues de Catalunya. Tanmateix ho és però amb menys edicions anuals de les que tocarien. La qüestió és que entre els anys 1966 i 1985 la travessia es va deixar de fer perquè la platja de Badalona estava molt contaminada pels residus industrials que s’abocaven directament al mar. La construcció dels col·lectors de la ciutat impulsada pels primers ajuntaments democràtics va millorar la qualitat de l’aigua i va permetre la recuperació de la travessia nedant, una prova esportiva vinculada a la primera època del Club i de la natació catalana.

La primera travessia nedant va cobrir la distància de dos quilòmetres i mig (la Travessa general ha mantingut aquesta distància), corresponent al tram litoral que separava el camp del Futbol Club Badalona (així es nomenava el Club de Futbol Badalona aleshores) emplaçat al barri de Manresà, fins davant de l’edifici del CN Badalona (es trobava al costat de l’antic Mercat del Peix). El guanyador va ser Joan Mestres (CN Atlètic), el segon va ser Joan Teixidó (CN Badalona). Va destacar la participació de la nedadora Victòria Poquet (CN Badalona), una de les primeres practicants d’una disciplina esportiva a la ciutat.

Entre els esportistes badalonins que es troben en el palmarès dels premiats i que han participat en la tradicional travessia hi ha noms històrics com Francesc Fonollà (Titus) i Antoni Culebras (nedador olímpic en la seva etapa amb el CN Sabadell); en les proves d’edats petites, Mireia Belmonte (campiona olímpica i mundial, formada fins la categoria infantil al CN Badalona); i altres nedadors destacats pel seu nivell com Gerard Rodriguez (mundialista el 2013), Jordi Bosch (guanyador també diverses vegades amb el CN Sant Andreu), Sílvia Ortega, Cristian Díaz, Jonathan Gómez, Quim Piqueres, Nèlida i Nerea Barragan. També referents de la natació competitiva a Badalona com Guillem Masdeu, el triatleta Jordi García o Joan Francesc Morcillo (Popy), o esforçats esportistes de grups d’edats com Noèlia Cerro, Jordi Albaladejo, Noelia Corbalan... La prova ha comptat amb campions de prestigi com David Meca.

I arriba la 69 edició!
El diumenge 21 de juliol s’organitzaran tres distàncies i recorreguts senyalitzats amb boies i acompanyament d’embarcacions: la general de 2.400 metres sortint des del Port de Badalona, passant per sota del Pont del petroli i arribant al Club Natació Badalona. Una de popular de 1.000 metres sortint del Pont del petroli i amb arribada també al CN Badalona, una prova ideal per iniciar-se en la natació d’aigües obertes; i una prova de Menors de 400 metres al voltant del CN Badalona.

El boom de la pràctica competitiva i popular de les aigües obertes es veu al litoral badaloní amb diferents grups i penyes de nedadors com BAO Badalona Aigües Obertes i l’equip de Triatló del CN Badalona (entrenen en piscina coberta al llarg de l’any); o el grup que habitualment surt a nedar al mar davant de l’estació de tren (celebrant també sortides Llunàtiques els vespres de lluna plena durant tot l’any).

Des dels romans de Baetulo fins l’actualitat, la natació és practicada i (re) coneguda com saludable i ideal pel manteniment físic. Així, la travessia nedant a Badalona (en alguna de les seves tres distàncies i recorreguts) pot ser un bon impuls per a respondre a la teva curiositat esportiva i esdevenir fins i tot un repte! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada